Radio Wave Live Session opět zaplnila olomoucký Jazz Tibet Club

19. říjen 2023

Ve středeční podvečer jsem vyrazila do Jazz Tibet Clubu, kde se v rámci Prix Bohemia Radio tradičně rozezněl zvuk podcastů z tvorby Radia Wave.

Přicházím skoro o půl hodiny dříve, abych si zabrala místo co nejblíže u podia. Nechci dnes jenom pozorně poslouchat, ale také dobře vidět. Klub není příliš velký. Jeho prostředí je mi známé především díky festivalům jako Prix Bohemia Radio, který tady mívá doprovodný program. Chvíli před začátkem jsou na stůl rozdány prospekty Radia Wave a papír. Tuším, že večer bude interaktivní.

Do studentské poroty podcastů z tvorby Radia Wave zasedla Mája Frydlová, zástupkyně studentské poroty, které jsem se neváhala zeptat, proč dorazila na Podcast Session: „Dorazila jsem do Jazz Tibet Clubu, protože jsem už několik let součástí fanouškovské základny podcastu Kompot. Nálada je tady v klubu zatím velmi poklidná, ale do půl hodiny to tu bude praskat ve švech a lidé budou muset sedět na schodech, protože už teď vidím hodně lidí z naší katedry Divadelních a filmových studií a určitě dorazí další.“

Program byl zábavný a interaktivní

Klub není největší a festivaloví posluchači ho zaplnili poměrně rychle. Aby měli co nejlepší výhled, využili i zmíněných schodů. Podcast Session zahajuje moderátorka podcastu Buchty Ivana Veselková, která dnes svůj pořad neprezentuje, ale průběžně provází večerem. Představuje nám podcasty, které uslyšíme a koncert, který celý večer uzavře. Prvním podcastem je Digitální spisovatel. Na něj naváže pořad VHS: Těžko je smazat a jeho součástí bude i kvíz. Session uzavře podcast Kompot, který bude hostovat Filipa Titlbacha.

Šéfproducentka portálu mujRozhlas.cz Anna Vošalíková nám přiblížila podcastovou sérii Digitální spisovatel, což je přelomový projekt využívající umělou inteligenci. Jako publikum jsme si mohli společně vyzkoušet, jak spolupráce s digitálním spisovatelem vypadá. Projekt, který začal v roce 2020, má již několik sérií, které se liší mírou využití umělé inteligence a žánrovou podobou. Slyšeli jsme ukázky z každé série a lidé v publiku se shodují, že to zní kapku divně. Vošalíková mluví i o podcastu, který teprve připravují, a který bude generován stejným způsobem, ale půjde o žánr true crime.

Publikum se dobře bavilo

Pak přišel čas na experiment. Společně jsme zvolili žánr, tón, jazyk, zpracování a speciální požadavky ve formě slov, která se v podcastu musí objevit. Padaly takové perly jako crossfit nebo bažina. Ve třetí části programu tak byla vyrobena hra, kterou jsme pomohli s digitálním spisovatelem vytvořit. Večer je interaktivní a jako publikum se často společně zapojujeme do děje.

Jako další se nám představily VHS: Těžko je smazat jako podcastová série pro fanoušky videokazet, videopůjčoven a erotických thrillerů. „Pro skutečné fajnšmekry,“ dodává moderátorka Veselková. Autory jsou Aleš Stuchlý a Antonín Tesař a jejich příchod na pódium je doprovázen hlasitým potleskem publika. Dnes vyměnili pozice moderátorů a pouze odpovídali na otázky. Posluchačům doporučovali epizody o rychlodabingu nebo erotice a science fiction. Kromě představení pořadu jsme si zahráli i akční kvíz. Pokaždé zazněla zvuková ukázka rychlodabingu a naším úkolem bylo poznat co nejvíce filmů. Osazenstvo mého stolu dokázalo rozluštit pouze dva filmy, což jsme považovali za slabý výkon, ke kterému jsme se ani nehlásili.

V živém přenosu podcastu Kompot se na chvíli zabydlel i novinář Filip Titlbach

Jako třetí a poslední se prezentoval popkulturní podcast Kompot. Festivalové vysílání bylo nahráváno jako normální epizoda a tím se tak lišilo od ostatních. Moderátoři Šimon Holý a Hana Trojankova Biriczova si pozvali jako speciálního hosta novináře Filipa Titlbacha. Rozhovor probíhal od začátku velmi organicky a s novým hlasem dostal pořad vetší vyváženost. Vhled do popkultury probíhal jako obvykle ze všech možných úhlů. Byly rozebírány epizody zoufalých manželek, morální dilemata popových zpěvaček nebo Kateřina Brožová zavřená v obchodním domě. Filip Titilbach přiznává, že se v popkultuře příliš nevyzná a s humorem podotýká, že si na dnešní večer dělal rešerši v bulváru. Nakonec mu předali i moderátorské slovo. Byl sice mírně zaskočen, ale novinářská povaha se v něm nezapře a svou roli si ihned osvojil. 

Večer byl zakončen živým koncertem hudebního uskupení viah a hudebníka a multimediálního programátora jménem TMA

Večer zakončil živý koncert hudebního uskupení Viah, které klub naplnilo éterickou elektronickou hudbou a vystoupením hudebníka a multimediálního programátora jménem TMA. Celá Live Session byla provázena příjemnou atmosférou a lehce nakažlivým humorem. I přes to, že se Jazz Tibet Club poměrně zaplnil, působil stále komorním dojmem. Tomu napomáhala familiárnost, s jakou se moderátoři chovali k publiku, které na nic nečekalo a vždy pohotově reagovalo. Večer by se dal shrnout jako interaktivní prezentace podcastových trendů v příjemném prostředí olomouckého jazzového klubu.

autor: Eliška Slámová
Spustit audio